
Tobii insanların ürünlere ya da reklamlara verdikleri reaksiyonları ortaya koyuyor. Takan kişinin nereye baktığı tespit edilebiliyor. Sunulan malzemenin nasıl algılandığı, en çok dikkat çeken ya da zor anlaşılan noktalar ve hiç dikkat çekmeyen ya da görülmeyen noktalar da anlaşılabiliyor. Pazarlama süreçleri içerisinde tüketicilerin nelere tepki verdikleri çok önemli. Bu gözlükler takan kişilerin baktıkları alanların birçok farklı açıdan değerlendirilmesi olanağı tanıyor. Bakışların nelere, hangi sırayla, ne kadar sıklıkla ve ne kadar zaman odaklandığı belirlenebiliyor. Ayrıca üzerilerinde yer alan kamera ve küçük bir mikrofon da kişilerin tepkilerini kaydediyor.
Tobii, “Eye Capture” yöntemini kullanarak reklam ve pazarlamacılara ya da araştırmacılara faydalı pek çok veri elde etme olanağı sağlayabilecek bir alet. Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan toplanan verilerin dijital ortama aktarılarak değerlendirildiğini ve objektif araştırma sonuçlarına ulaştıklarını söylüyor. Tobii ile ambalajların tüketici açısından cazibesini de ölçümlemek mümkün. Böylece tasarım açısından daha etkili çalışmalar yapmak, mevcut eksiklikleri gidermek de olanaklı hale gelebilir. Elde edilen sadece tasarımda değil, raflarda ürün yerleşiminde de kullanılabilecek faydalı bilgiler veriyor.
Klasik pazarlama yöntemleri ya da anketler bir noktada elbette kullanılmaz hale gelecek ve yerini giderek farklı yaklaşımlara bırakacak. Bu süreçte Tobii gibi tepkileri doğrudan ölçebilen cihazların daha da geliştirilmesi muhtemel. Dolayısıyla da sadece tüketiciler açısından değil, ürünler açısından da bir gelişim mutlaka söz konusu olacak. Şimdilik sadece tüketici araştırmalarında kullanılıyor olsa da, gelecek için farklı gelişimler öngörmek de mümkün. Şu an takan kullanıcının tepkilerini ölçerek onun nelere dikkat edip etmediği, neleri görmediği gibi verilerle ürünlerin ve reklamların uygulamaları daha fazla etki sağlayacak şekilde gerçekleştirilebilir. Ama gelecekte ürünlerin ambalajlarına da “Eye Capture” ölçümlemesi yapabilecek olan minik cihazlar yerleştirilirse o zaman durum oldukça değişebilir. Doğrudan satın alma davranışı oluşturur mu bilinmez ama, herhangi bir tüketici göz ucuyla baktım zannettiği bir ürünün kendisiyle konuşmaya başlamasına ne tepki verir bilinmez. Migros ve Turkcell işbirliğiyle gerçekleşen Money Mobile, “Konuş benimle, kazan benimle” uygulamasının tanıtıldığı reklam filmlerindeki gibi muz, süt, maydanoz gibi ürünler tüketicilere “Beni al, gördüm benimle ilgilendin, beni al” diye seslenmeye başlarsa o zaman iş biraz karışabilir.
Yorumlar